Cookies 🍪

Používáme soubory cookie, pro které potřebujeme váš souhlas.

Co jsou to mykorhizy a jak pomáhají rostlinám?

Mykorhiza je termín označující symbiózu hub a rostlin, při níž mykorhizní houba kolonizuje jemný kořenový systém rostliny. Tím se zvětší účinná plocha kořenů a rostlina je lépe zásobována vodou a živinami.

Co dělají mykorhizy?

Mykorhizní houby v symbióze s rostlinou nejen zvyšují absorpční plochu a kapacitu rostliny pro vodu a volně dostupné živiny, ale také samy dodávají živiny, jako jsou fosfáty a dusičnany. Kromě toho jsou schopny rozpouštět minerální látky/živiny vázané v půdě a zpřístupňovat je rostlinám. Díky lepšímu zásobování živinami jsou rostliny také lépe chráněny před abiotickým a biotickým stresem.

Přibližně 90 % všech suchozemských rostlin je závislých na mykorhizních houbách, které zajišťují optimální růst rostlin. Tento typ asociace však přináší mykorhizním houbám také značné výhody, protože výměnou za ně získávají životně důležité sacharidy z fotosyntézy rostlin, které si samy nedokážou vyrobit.

Co je to abiotický a biotický stres?

Rostliny jsou vystaveny různým vlivům prostředí. Stresové faktory jsou parametry prostředí, které vedou k narušení schopnosti rostlin se rozmnožovat, tvořit plody a růst. Stresovaná rostlina nenaplní svůj výnosový potenciál. Výsledkem je často snížení kvality a ztráta výnosu.

Abiotický stres

Abiotický stres je způsoben neživými vlivy prostředí (řecky abios = bez života). Mezi abiotické stresové faktory patří například mráz, horko, sucho, nedostatek živin, zasolení půdy a příliš vysoké nebo příliš nízké pH půdy.

Biotický stres

Biotický stres je způsoben nebo ovlivněn živými organismy (řecky bios = život). Všechny vlivy životního prostředí mohou mít negativní vliv na zdraví a růst rostlin. Mezi biotické stresové faktory patří napadení patogenními viry a houbami, parazity a hmyzem.

Zpravodaj

Využijte nabídky a dostávejte několikrát ročně informace od nás přímo do vašeho e-mailu

Z odběru novinek se můžete v budoucnu kdykoli sami jednoduše odhlásit.